Hvad er WordPress?
WordPress er et hjemmesidesystem, også kaldet CMS eller blogsystem. Det er software til at lægge indhold på en hjemmeside. Softwaren er installeret der hvor ens hjemmeside ligger, nemlig hos en webhost. WordPress-software er open source.
Man behøver altså ikke at installere noget på sin computer når man skal lægge indhold på hjemmesiden. Man logger blot ind i systemet via nettet og kan nu skrive artikler, blogposts og ændre andre ting på hjemmesiden. Sådan et system kaldes ofte også et CMS (Content Management System). Nogen gange kaldes WordPress også et blogsystem fordi oprindelig er udviklet til at udgive en blog.
Open Source: gratis
WordPress er ikke noget et firma sælger, men noget der hedder “open source”. Det betyder at det er frivillige som udvikler det og at alle frit og gratis kan bruge det. Og så skulle man jo tro, at man får hvad man betaler for, altså dårlig kvalitet i dette tilfælde. Men det er tværtimod ikke tilfældet. Fordi fællesskabet af udviklere (“communitiet”) er kæmpestort og velorganiseret, så mener jeg det er i stand til at lave et hjemmesidessystem der er bedre end et nogen virksomhed ville have råd til at udvikle.
Det mest brugte system til hjemmesider i verden
Efter sigende er WordPress det mest brugte hjemmesidesystem i verden. 27,5% af alle websites er lavet med WordPress, hvilke i absolutte tal er ca. 60 millioner. Rigtig mange af disse WordPress sites er lavet af enkeltpersoner, bloggere, små og større virksomheder.
Men også helt store virksomheder bruger WordPress
Bl.a. bruger The Wall Street Journal, Forbes, NFL, Sony Music, Mercedes og NASA WordPress til at lave hele deres website, mens LinkedIn, Reuters, UPS, ebay, CNN, NYT, IBM bruger det til at udgive deres blog med.
Hvordan laver du hjemmeside med WordPress?
Jeg vil anbefale at bruge vores gratis guide til at lave en hjemmeside i WordPress.
Fakta om WordPress
Programmeringssprog: PHP, Database: MySQL.
Lanceret: 2003, Grundlægger: Matt Mullenweg
Fordele
- Stort fællesskab af udviklere.
- Ca 50.000 gratis og betalte plugins med alle mulige funktionaliteter.
- Ca. 4.500 gratis temaer (designs) og derudover utallige temaer der kan købes.
- Sikkerheden i top med ca. 3 opdateringer årligt.
- Stor brugervenlighed i forhold til andre systemer til at lave hjemmesider.
- Mange arbejder med WordPress og kan derfor hjælpe dig.
- Du er ikke bundet til et lukket system som er ejet af et enkelt firma. Derfor kan du nemt skifte programmører og designere hvis du er utilfreds med dine nuværende.
Ulemper
- Ikke på samme måde som andre CMS (bl.a. Drupal og Joomla) lavet til at håndtere rigtig meget indhold, dets strukturering og navigation.
Hvorfor bruge WordPress?
Grundene til at bruge WordPress tager udgangspunkt i de fordele der er nævnt ovenfor.
- Fordi WordPress konstant udvikles af så mange udviklere, så det altid være et meget avanceret system til websites, der nok er bedre end selv dyre betalte systemer eller systemer der er selvudviklet.
- At der findes så mange plugins betyder, at du slipper for at skulle hyre nogen til at udvikle rigtig mange ekstra funktioner, da der sandsynligvis findes et plugin for det.
- Ligeledes betyder det store antal temaer, at du ikke behøver at hyre en webdesigner for at finde noget der falder i din smag.
- Selv om WordPress er gratis, så vil du have et af de mest avancerede hjemmesidesystemer der findes.
- Det er billigt at få hjælp til din WordPress-hjemmeside, da der findes mange fora, mange udviklere, designere og freelancere der arbejder med WordPress.
Hvad kan jeg bruge WordPress til?
WordPress kan bruges til en hel række forskellige typer website. F.eks.:
- En blog. Det er hvad WordPress oprindeligt er lavet til, så det er absolut en af dens kernekompetencer.
- Det lille firmas hjemmeside. Det kunne være et firma som: konsulentfirma, behandler, kunstner, håndværker, freelancer
- Større virksomheder der vil informere om deres virksomhed på¨nettet.
- Webshops. Der findes plugins og temaer der muliggør komplette e-handelløsninger med sit WordPress-website.
- Nyhedsmedier. En del store online-medier er lavet med WordPress.